Delta-Sol bv

Desinfecterende handgel

Desinfecterende handgel

Deze hand gel is gemaakt op basis van de voorschriften van WHO (World Heath Organization)

Bevat extra hand-creme ter bescherming van uitdroging.

De handen zijn ons voornaamste gereedschap: ze zijn voortdurend in de weer. Vaak wordt echter vergeten om ze te verzorgen en te ontsmetten. Geen water in de buurt? Of een specifiek middeltje nodig om bacteriën te verwijderen? Dan zijn desinfecterende handgels aan de orde. Desinfectie is cruciaal omdat het de verspreiding van schadelijke micro-organismen helpt voorkomen. Deze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor verkoudheid of griep. Desinfecterende hand gels laten toe om micro-organismen te doden, te inactiveren of te verwijderen. Aangezien je doorgaans niet om het half uur naar een wastafel kunt lopen, hou je het best een desinfecterende hand gel in de buurt. Handig voor in je tas, naast je computer of in de keuken.

WAT IS EEN GOEDE HANDHYGIËNE?

Dat een ouderwetse blok zeep een broeihaard voor bacteriën is, zal waarschijnlijk niet verbazen. Vloeibare zeep, liefst uit een pompje, krijgt de voorkeur. In ziekenhuizen wint de handalcohol. Die is sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker. In een huiselijke context voldoet gewone zeep. Desinfecterende gels doden niet alleen ziekteverwekkers, maar ook bacteriën die van belang zijn voor onze gezondheid. Daarnaast kunnen de gels leiden tot resistentieontwikkeling. Niet alleen voor de desbetreffende producten, maar evengoed voor medicatie als antibiotica.Handhygiëne kopen kunt u steeds via onze webshop.

HOE PAK JE HET AAN? HANDHYGIËNE VOOR BEGINNERS

  • Bevochtig de handen met water en neem een voldoende hoeveelheid vloeibare zeep.
  • Wrijf de handpalmen tegen elkaar.
  • Wrijf de rechter handpalm over de linker handrug en omgekeerd.
  • Wrijf de rechter handpalm tegen de linker handpalm met de vingers van beide handen tussen elkaar.
  • Breng de achterkant van de vingers in de andere handpalm en wrijf de vingers tegen deze handpalm heen en weer.
  • Wrijf de duim van elke hand in met de palm van de andere hand.
  • Wrijf de vingertoppen van elke hand draaiend in de palm van de andere hand.
  • Spoel de handen goed af zodat alle zeepresten verwijderd worden.
  • Dep de handen droog met een wegwerphanddoekje.
  • Sluit de kraan met het handdoekje zodat je handen niet opnieuw besmet raken met microben die zich op de kraan bevinden.

Definities

Handhygiëne bestaat uit handreiniging of handdesinfectie. Combineren van deze twee technieken wordt afgeraden vanwege de grote belasting voor de huid.

Handreiniging is het verwijderen van vuil en tijdelijke flora op de handen. Was uw handen hiervoor met water en vloeibare zeep zoals beschreven in het stappenplan handreiniging met zeep.

Handdesinfectie is het reduceren van tijdelijke en blijvende flora op de handen. Wrijf de handen hiervoor gedurende 30 seconden in met handalcohol zoals beschreven in het stappenplan handdesinfectie.

Randvoorwaarden

  • Voor gedelegeerde handelingen en werkafspraken gelden enkele generieke randvoorwaarden. Zie www.nhg.org/delegeren.  
  • Handhygiëne is onderdeel van persoonlijke hygiëne. Om overdracht van infecties via de handen effectief tegen te gaan moet u ook andere onderdelen van de persoonlijke hygiëne correct uitvoeren. Specifiek gelden de volgende aanbevelingen:
  • Draag geen sieraden / accessoires aan handen en onderarmen zoals ringen, polshorloges, armbanden en braces tijdens het verrichten van ingrepen waarbij huid of slijmvliezen worden doorbroken of tijdens verloskundige handelingen. Draag tijdens overige werkzaamheden hooguit een polshorloge als dit nodig is voor diagnostische doeleinden.
  • Houd de nagels kortgeknipt en schoon.
  • Draag geen nagellak, kunst- of gelnagels.
  • Dek open wondjes of huidbeschadigingen aan uw handen af met een niet-vochtdoorlatende pleister en draag eventueel handschoenen.
  • Gebruik multimedia apparaten tijdens patiëntgebonden werkzaamheden alleen nadat handhygiëne is toegepast. Houd multimedia apparaten buiten ‘vieze ruimtes of oppervlakken’.
  • Pas direct handhygiëne toe na hoesten, niezen, snuiten en/of toiletbezoek.
  • Gebruik alleen handdesinfectiemiddelen die voldoen aan NEN-norm 1500 en die zijn toegelaten door het Ctbg (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) of door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Middelen die zijn toegelaten door het Ctbg zijn te herkennen aan een N-code (4 tot 5 cijfers gevolgd door ‘N’, bijvoorbeeld: 12345 N) of NL-nummer, bijvoorbeeld NL-1234567(-0000). Middelen die zijn toegelaten door het CBG zijn te herkennen aan een RVG-nummer. Zie bijlage Detergentia en desinfectantia voor meer informatie over eisen aan desinfectiemiddelen.

Benodigdheden

  • Wasbak
  • Kraan die bij voorkeur automatisch, met de elleboog of met de voet bediend kan worden.


Zeep en alcoholdispensers met disposable reservoir (alleen het lege reservoir wordt vervangen) of dispensers die in zijn geheel disposable zijn. Gebruik bij voorkeur een uitvoering die met de elleboog of onderarm bediend kan worden. De dispensers moeten zo zijn geconstrueerd dat contact tussen hand en spuitmondje wordt voorkomen. Maak gebruik van gebruiksvriendelijke handalcohol waaraan terugvettende bestanddelen zijn toegevoegd.

  • Papieren wegwerphanddoekjes
  • Pedaalemmer of open afvalbakje voor gebruikte papieren handdoekjes.
    Een open afvalbakje gebruikt u alleen voor handdoekjes en niet voor andere materialen, zoals gebruikte handschoenen, verbandmateriaal, enzovoort.
  • Lotions of crèmes in kleine tubes (alleen voor persoonlijk gebruik) of uit dispensers met disposable containers die niet worden nagevuld.

Stappenplan handreiniging

Pas handhygiëne toe op de volgende vijf momenten:

  • Voorafgaand aan fysiek patiëntencontact.
  • Voorafgaand aan een schone of aseptische procedure.
  • Na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en -vloeistoffen.
  • Na fysiek patiëntencontact.
  • Na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.

STAPPENPLAN HANDREINIGING

VOORBEREIDING

Keuze handreiniging of handdesinfectie

  • Pas in principe geen dubbele handhygiëne toe, dat wil zeggen handreiniging en handdesinfectie direct na elkaar, omdat dit de huid te veel belast.
  • Een uitzondering geldt als er een indicatie is voor handreiniging (zichtbare verontreiniging of contact met lichaamsvocht) én een indicatie voor handdesinfectie (schone of aseptische handeling).
  • Pas in ieder geval altijd handdesinfectie toe voorafgaande aan schone of aseptische handelingen. Ga verder bij stap 9.
  • Pas handreiniging toe in de volgende gevallen:
  • Als de handen zichtbaar verontreinigd zijn.
  • Na contact met lichaamsvochten, secreta, excreta, slijmvliezen of niet-intacte huid (van zowel de patiënt als van uzelf) dus ook na neussnuiten, hoesten of niezen en toiletgang.
  • Na contact met patiënten met diarree en (vermoeden van) een besmetting met Norovirus of Clostridium difficile [1]. 
  •  
    • Pas in alle overige situaties dat handhygiëne is aangewezen bij voorkeur handdesinfectie toe omdat dit de huid minder belast.
 

UITVOERING handreiniging met zeep (stap 2-8) 

zie ook de NHG-Praktijkkaart ‘handreiniging/-desinfectie’

Open de kraan en maak de handen goed nat
Bedien een niet-automatische kraan met de elleboog, onderarm of voet. De temperatuur moet behaaglijk zijn voor de handen en het water moet flink stromen.

Breng een laag vloeibaar zeep aan
Bedien de dispenser (indien mogelijk) met de elleboog of onderarm. Raak het tuitje van de dispenser niet aan met de hand om besmetting van de inhoud van het reservoir te voorkomen.

Wrijf de handen in
Wrijf de handen gedurende ten minste 10 seconden goed over elkaar, waarbij u de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers, de palmen en de polsen goed inwrijft.

Spoel de handen af
Spoel de handen goed af onder flink stromend water, waarbij het water van de pols naar de vingertoppen toe moet vloeien. Doe dit minimaal 20 seconden.

Sluit de kraan
Gebruik een papieren wegwerphanddoekje bij een kraan met een handdraaiknop.

Droog de handen af
Droog uw handen met een papieren wegwerphanddoek.
Maak de handen zorgvuldig droog en vergeet de polsen en de huid tussen de vingers niet.

Werp de gebruikte handdoek weg
Deponeer de handdoek in een daarvoor bestemde container.

UITVOERING handdesinfectie (stap 9-10) 

zie ook de NHG-praktijkkaart ‘handreiniging/-desinfectie’

Breng handalcohol op de handen aan
Zorg voor droge handen.
Breng handalcohol op de handen aan, indien mogelijk door met de elleboog of onderarm de dispenser te bedienen.
Raak het tuitje van de dispenser niet aan met de hand om besmetting van de inhoud van het reservoir te voorkomen.
Neem zoveel alcohol dat het kuiltje van één hand met handalcohol is gevuld.

Wrijf de handen in
Wrijf de handen zorgvuldig over elkaar tot de handen droog zijn (minimaal 30 seconden).
Denk ook aan de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers en de polsen.

NAZORG

  • Bij zeep- en alcoholdispensers waarvan alleen het lege reservoir wordt vervangen, reinigt u de dispenser bij iedere wisseling van reservoir.
  • Wrijf de handen regelmatig in met een lotion of crème om uitdrogen van de handen tegen te gaan.
Welkom bij Delta Sol, uw specialist in industriële reinigingsproducten.

Delta Sol bvba

Industriezone Roosveld 1040 3400 Landen

Routebeschrijving

Heeft u een vraag voor ons?

Neem contact op! 02 569 12 43 info@deltasol.be

Wenst u graag een bestelling te plaatsen? Bezoek onze webshop!

U kan bij Delta Sol terecht voor de aankoop en levering van AdBlue, ontvetters, poetsrollen, absorptiekorrels, handwaspasta, carrosserie ontvetters, pistoolreinigers, siliconen remover, verfstrippers, thinners, aceton, solventen, zeep, enz. Delta Sol bedient de volgende sectoren: automobielindustrie, transport, machinebouw, verhuurbedrijven, car- en truckwash, destructiebedrijven, metaalindustrie, bouwbedrijven, opslagplaatsen, parkings, luchthavens, drukkerijen, weverijen, schilderbedrijven, garages, voedingsindustrie, export thinner, enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *